Onderhoud inox
Inox, roestvrij staal of roestvast staal is materiaal dat eenvoudig te reinigen is en uiterst geschikt is voor hygiënische toepassingen voor keuken, voedingsindustrie, farmaceutische industrie enz. Daarom blijft het populair als materiaal.
Sporadisch onderhoud van inox is nodig
Als inox toch vuil wordt, raakt het inox - uiteraard mits juiste keuze van materiaalkwaliteit - door de band niet beschadigd, maar zijn het vaak verontreinigingen van buitenaf die zich vastzetten op de inox en die kunnen beginnen roesten of roest kunnen veroorzaken. Een typisch voorbeeld is een muurbekleding voor buitengebruik vlak naast een druk bezet treinspoor; na enkele maanden bleken deze panelen corrosievorming te vertonen wegens minuscule ijzerdeeltjes die in de lucht aanwezig waren. Geen drama voor het roestvrij staal op dat moment, maar er wordt wel aangeraden om in het geval van vervuiling de inox te poetsen of te cleanen.
Roestvast staal heeft de reputatie om geen onderhoud te vergen; inox is zeer gemakkelijk in onderhoud, maar men kan niet zeggen dat deze volledig onderhoudsvrij is. Elke verontreiniging is een belasting voor het inox en wordt dus best verwijderd. Doorgaans is 1 à 2 keer per jaar voldoende als onderhoudsbeurt, uiteraard afhankelijk van de verontreinigingen in de omgeving. Mensen die lastenboeken samenstellen, zoals architecten, doen er dan ook best aan om bij inox gebruik buiten een onderhoudsplan op te stellen of te vragen. Los van het onderhoud dat inox nodig heeft om het te vrijwaren van corrosievorming, is uiteraard het esthetisch en hygiënisch aspect belangrijk; een werktablet in de keuken moet uiteraard vaker gereinigd worden.
Tips voor reiniging van inox:
- Voor thuisgebruik waar het basismateriaal meestal een geslepen of geborstelde afwerking heeft, reinig je best met een doek of een spons met de slijp- of borstelrichting mee.
- Gebruik NOOIT schurende sponzen of producten. Een zachte doek, een spons of een vochtig microvezeldoekje is ideaal, maar dus zeker geen schuursponzen. Let ook op voor schurende detergenten die in de reclame worden aangeprezen als wondermiddelen. Deze zijn meestal niet geschikt voor inox. Ook producten op basis van chloor zijn uit den boze.
- Er bestaan heel wat goede inox cleaners op de markt, speciaal voor het reinigen en onderhouden van roestvrij staal. Een aantal van hen legt een soort film op de inox. De meeste geven goede resultaten, maar nadeel is dat ze vaak niet zijn terug te vinden in de rekken van de gewone supermarkt, en dat u hiervoor naar speciaalzaken of inoxverwerkers dient te gaan. Meestal is dit zelfs niet nodig: een sopje met een weinig huishoudelijke detergent of zelfs een glasreiniger volstaan bijna altijd.
- Hou er bij bestelling rekening mee dat zeker voor keukentabletten de richtingloos geborstelde versie veruit het meest onderhoudvriendelijk is. Je licht vervuilde afwaswater is voldoende; je reinigt alles met een schotelvod en droogt nadien af. Supergemakkelijk !
- Droog de inox na het reinigen af. Het zijn vaak kalksporen in de waterdruppeltjes die sporen nalaten. Ook hier opnieuw met de schuurrichting mee. Dit afdrogen wordt vaak vergeten; vergt niet veel inspanning, maar maakt een wereld van verschil.
Belangrijk!
Na verloop van tijd kunnen er vlekken ontstaan op inox door het gebruik van verschillende producten, zoals zeep met toevoegingen en geurstoffen, maar ook door contact met zure voedingsmiddelen zoals tomaten, citrusvruchten, of azijn. Daarnaast kunnen pigmentrijke voedingsmiddelen en water met een hoog ijzer- of kalkgehalte vlekken achterlaten als het niet goed wordt afgedroogd.
Geen zorgen! Zolang er geen chloorhoudende producten of agressieve reinigingsmiddelen worden gebruikt, kun je eenvoudig vlekken verwijderen met een goede inox reiniger. Door je inox oppervlakken om de paar maanden te behandelen, verdwijnen deze vlekken moeiteloos en blijft je inox er weer als nieuw uitzien.
Krassen zijn uiteraard blijvend, die kan een cleaner niet verwijderen.