Inox goot

Un entretien sporadique de l'inox est nécessaire

Si l'inox se salit, il n'est généralement pas endommagé – à condition, bien sûr, de choisir la bonne qualité de matériau – mais ce sont souvent des contaminations extérieures qui s'accrochent à l'inox et qui peuvent commencer à rouiller ou provoquer de la rouille. Un exemple typique est un revêtement mural pour usage extérieur situé juste à côté d'une voie ferrée très fréquentée ; après quelques mois, ces panneaux ont montré des signes de corrosion en raison de minuscules particules de fer présentes dans l'air. Ce n'était pas un problème pour l'acier inoxydable à ce moment-là, mais il est tout de même recommandé de nettoyer ou de polir l'inox en cas de salissure.

L'acier inoxydable a la réputation de ne nécessiter aucun entretien ; l'inox est très facile à entretenir, mais on ne peut pas dire qu'il soit totalement exempt d'entretien. Toute contamination représente une contrainte pour l'inox et doit donc être éliminée. En général, un entretien une à deux fois par an est suffisant, bien sûr en fonction des pollutions environnantes. Les personnes qui rédigent des cahiers des charges, comme les architectes, ont tout intérêt à établir ou à demander un plan d'entretien pour l'inox utilisé à l'extérieur. En dehors de l'entretien nécessaire pour protéger l'inox contre la formation de corrosion, l'aspect esthétique et hygiénique est évidemment important ; un plan de travail dans une cuisine doit bien sûr être nettoyé plus fréquemment.

Inox werkblad richtingloos geborsteld

Weet dat inox mettertijd een subtiele Inox iets donkerdere tint ontwikkelt. Deze laag is beschermend en vormt zich geleidelijk door blootstelling aan lucht, vocht, en andere omgevingsfactoren. Zeker voor keukentabletten die dagelijks contact hebben met middelen zoals citroensap, azijn, tomaten of zepen kan onbedoeld lichte vlekken of kleurverschillen veroorzaken (een beetje gelijkaardig als wat je bij een tegelvloer voor kan hebben). Vaak faseert dit zich met langdurig gebruik uit zodat dit terug egaal wordt (behoudens je je dreftfles altijd op dezelfde plaats zet uiteraard). Om die reden raden wij vooral voor keukentabletten regelmatig reinigen met een 50-50 mengel azijn-water, wat de inox van nature lichter houdt

Veilige Producten voor Inox

Milde afwasmiddelen – sopje met afwasmiddel:Ideaal voor dagelijkse reiniging.
Cif of Cif Cream (een niet schurende versie met een zacht doek):Veilig voor het verwijderen van hardnekkige vlekken, mits het niet schurend wordt gebruikt. Zeker geen schuurspons gebruiken. Na gebruik goed afspoelen
Inox-reinigers:Speciaal ontworpen voor inox en vaak effectief voor het verwijderen van vlekken en het herstellen van de glans.
Verdunde azijn of citroensap:Voor lichte kalkvlekken, maar altijd goed afspoelen en niet onverdund gebruiken. Een verdunning 1:1 is ideaal; spoel daarna af
Zuiveringszout (baking soda):Maak een pasta van zuiveringszout en water, breng het aan op de kring en wrijf voorzichtig met een zachte doek. Spoel goed af
Niet schurende autopolish/Simoniz:Is geschikt, geeft goede resultaten bij vlekken, maar niet voedingsgeschikt, dus na gebruik zeer goed reinigen

Noteer dat een aantal producten niet voedingsgeschikt zijn, dus reinigen na gebruik is noodzakelijk.

Weet dat bij producten zoals Cif en autopolish het behandeld gedeelte terug lichter wordt en dat je dus het ganse oppervlak gelijkmatig zal mogen behandelen om geen nieuwe vlekken te krijgen

Onveilige Producten voor Inox

Schurende schoonmaakmiddelen:Vermijd Cif Powder of andere schuurmiddelen die krassen kunnen veroorzaken.
Chloor of bleekmiddel:Chloor kan inox ernstig beschadigen en corrosie veroorzaken. Opgelet: lees de kleine lettertjes want producten waar je het niet van verwacht bevatten soms ook chloor
Producten die niet in ons ‘veilige lijstje’ staan:producten zoals Cillit Bang zijn te agressief voor inox
Staalwol of schurende sponzen

Deze kunnen diepe krassen achterlaten op het inox oppervlak.