Toegeleverde tekeningen
Waaraan dienen toegeleverde tekeningen te voldoen?
Alinco tekent zelf in Solid Works (3D) en Draftboard (2D). Indien tekeningen in een tekenpakket zijn aangemaakt, vragen wij om deze electronisch door te sturen in Solid Works, IGES, STEP, DXF of DWG. In de praktijk blijkt dat de tekeningen inderdaad vaak electronisch worden, maar dat wij toch nog regelmatig vragen moeten stellen. Een eenvoudig voorbeeld: een toegeleverde .dxf zonder enige referentiemaat, wensen wij altijd te checken, omdat er toch regelmatig verschaalde tekeningen worden toegeleverd. Een toegestuurde .dxf zonder maten riskeert anders te groot of te klein te worden gemaakt. Hieronder een lijst met vaak evidente zaken die toch regelmatig vergeten worden:
Bij het toeleveren van tekeningen, gelieve op volgende zaken te letten:
- Zorg dat de tekening voldoende duidelijk is
- Teken bij voorkeur volgens Europese projectie. Indien dit niet mogelijk is, geef dit duidelijk aan en zorg dat alles duidelijk is. Europese projectie (of Amerikaanse projectie als dit duidelijk wordt aangegeven) zorgt dat de misversanden minimaal worden.
- Vermeld steeds materiaalkwaliteit (niet alleen inox, maar ook rvs304 of 316), dikte, aantal stuks
- Vergeet ook niet de afwerking te vermelden. Zonder krijgt u steeds blanke plaat zonder folie; deze kan licht beschadigd zijn tijdens de bewerking; wenst u een krasvrije plaat, vraagt u steeds met folie.
- Indien u een geslepen/geborstelde plaat wenst, gelieve dit ook te vermelden, alsook de slijp- of borstelrichting
- Gelieve bij traanplaten, geslepen platen of platen met folie bovendien steeds de zichtzijde aan te duiden.
- De contouren dienen gesloten te zijn.
- Dubbele lijnen geven fouten aan de lasersnijmachine. Graag dus enkele lijnen.
- Een machine kan enkel combinaties van rechte lijnen en cirkelsegmenten snijden. Gebruik geen tools om ellipsen te tekenen of gebogen lijnen; de machine zal hier recht stukken van maken.
- De minimale lijn die de machine herkent is groter dan 0.5 mm. Teken daarom geen 2 lijnen evenwijdig die dichter staan dan 0.5 mm, en dus ook geen lijnstukjes die kleiner zijn dan 0.5 mm. Deze herkent de machine niet, waardoor er een open contour ontstaat
- Verschaal de tekening bij voorkeur niet. Het risico op fouten, toch zeker bij niet volledig bemate tekeningen, wordt hierdoor alleen maar groter.
- Geef bovendien minimum 1 referentiemaat door bij het doorsturen van tekeningen, dit opdat wij zouden kunnen controleren of de tekening verschaald is.
- Indien toleranties belangrijk zijn, geef deze aan, maar wees hierbij realistisch. Het heeft geen zin om strikter te tolereren dan nodig; dit verhoogt alleen de kostprijs van het stuk. Het heeft bovendien geen enkel nut om toleranties te vermelden die niet haalbaar zijn. Bij geplooide platen kan er standaard slechts een tolerantie opgegeven worden op één van de plooizijden (bv de basis bij een U profiel).
- Indien ruwheid of bepaalde afwerking belangrijk is, gelieve deze aan te duiden op de tekening
- Voor te plooien stukken: vermeld geen inwendige of uitwendige radiussen als deze niet belangrijk zijn
- Hou bij ontwerp indien mogelijk rekening met standaard plaatformaten, dat gaat de prijs van je ontwerp alleen maar ten goede komen
- Contouren die lasergegraveerd dienen te worden dienen getekend te worden in Magenta
- Zorg bij repetitieve zaken voor een eenduidig revisiebeheer. Indien wij zaken al gemaakt hebben, checken wij alleen het revisienummer van het plan; is dit hetzelfde, nemen wij gewoon een copij van de vorige bon. Als u dan toch een wijziging hebt doorgevoerd zonder het revisienummer aan te passen, krijgt u een verkeerd stuk.
Dit zijn de meest courante zaken. Indien daarnaast nog vragen, kunt u ons uiteraard altijd nog contacteren.
Karine De Bie