Legeringstoeslagen en prijsdalingen
De legeringstoeslagen van de laatste maanden:
Voor rvs304: 2553 (aug) - 3028 (jul) - 3239 (jun) - 3656 (mei) - 3282 (apr) - 2682 (mrt) euro/ton
Voor rvs316: 3917 (aug) - 4491 (jul) - 4748 (jun) - 5338 (mei) - 4817 (apr) - 3995 (mrt) euro/ton
Een substantiële daling dus. De handelaren zijn proactief geweest, hebben de bui al zien aankomen en hebben vooral de laatste paar weken substantiële prijsdalingen doorgevoerd, waardoor het afwachten is of de materiaalprijzen op de markt al min of meer op hun bodem zitten of nog verder zullen dalen.
Contacten vragen me mbt hun projecten hoe lang ze nog moeten wachten alvorens nieuwe bestellingen te plaatsen. Wel, de verwachting qua prijzen is uiteraard niet stijgend, dus als je nog tijd hebt, wacht je best even. Anderzijds mbt dringendere projecten: de grootste prijsdaling is achter de rug; de volgende weken/maanden is de verwachting nog een daling, maar echt wel beperkt tot enkele procenten, maximum 10% of zo op langere termijn. Voor veel projecten is het de moeite niet om hierop te wachten.
Onze sector is vaak slachtoffer van de wispelturigheid en de manipulaties op de markt.
Hoewel we ons hier vaak van bewust zijn, moeten we toch mee. We mogen vinden dat 5.5 euro/kg aankoop een absurde prijs is, toch moeten we kopen als we materiaal nodig hebben....
De prijzen waren met corona al te hoog naar mijn gevoel; met de Oekraïnecrisis nog meer.
Op dit moment hebben we dus eindelijk een behoorlijke correctie, mede door de slechte economische verwachtingen getriggerd.
Benieuwd wat het gaat worden als we deze winter de wellicht torenhoge energieprijzen terug een opwaartse correctie zullen krijgen. Laat ons hopen dat wij terug naar een stabiele, redelijk vaste prijs zullen gaan, want daar is onze sector het meest mee gebaat...
Karine De Bie
Foto bijgevoegd geeft de evolutie van de nikkelindex weer, dewelke een grote invloed heeft op de legeringstoeslag (die op zijn beurt een bepalende factor is van de prijs van inox materiaal)