Evolutie van inox prijzen en inox schrootprijzen?
Eén van de moeilijkste zaken in onze branche is het voorspellen van de inox prijzen. Net zoals de olieprijzen (of de beurs) kunnen deze zeer wispelturig zijn, maar kunnen er ook lange periodes tussen zitten van stabiliteit, zoals we de laatste jaren eigenlijk gezien hebben. De laatste twee jaar zijn de prijzen zeer stabiel gebleven, waarbij de prijzen langzaam maar zeker wel telkens wat daalden en we nu op een historisch zeer laag prijsniveau zitten.
Moeilijk te voorspellen dus, maar als ik dan toch interessante informatie hoor of lees, deel ik dit graag. Artikel in bijlage uit Le Monde stelt dat de nikkelprijzen zeer laag staan waardoor de meesten in de sector met verlies werken en tevens de nikkelvoorraden historisch hoog staan. Als je kijkt naar de bijhorende tabel zie je vooral zeer grote toegenomen nikkelstocks in Azië.
Terwijl vroeger de stocks in Europa wel relatief hoog waren, vormde dit minder een probleem, omdat de vraag vanuit Azië voldoende groot was. Maar nu zij er zelf met te veel stock aan nikkel zitten, is de verwachting dat de inoxprijzen nog een tijd laat zullen blijven.
Mede aan de basis van deze overschotten is omdat er in Azië al veel met goedkopere subsituten voor inox gewerkt wordt, waarvoor geen nikkel nodig is.
Impact op schrootprijzen
Uiteraard hebben deze hoge stocks aan nikkel niet alleen een invloed op de nieuwprijzen, maar ook op de schrootprijzen, want deze staan ook zeer laag. Enige verbetering qua prijzen valt hier dus ook niet echt te verwachten op korte termijn. Bovendien was iedereen hogere schrootprijzen gewend waardoor er de laatste maanden veel 'opgepot' wordt voor betere tijden. Mocht eens de vraag wat terug op gang komen, zouden deze stocks die vrijkomen toch opnieuw de prijzen wat drukken.
De verwachting is dat een aantal producenten en verwerkers de volgende maanden toch tijdelijke productiestops zullen doorvoeren