Corrosie van inox - invloeden
Welke zijn de elementen die corrosie van inox beïnvloeden? Een kennis van deze factoren kan uiteraard het risico beperken. De voornaamste elementen zijn: * de chemische samenstelling bv rvs304 vs 316 * de structuur * de omgeving waarin het materiaal gebruikt wordt * daarmee samenhangend, vervuiling * oppervlakteruwheid * eventuele nabehandeling
Chemische samenstelling: spreekt voor zich. Het is de bedoeling om het materiaal met de geschikte chemische samenstelling te gebruiken voor de juiste toepassing. RVS304 is minder corrosiebestand dan rvs316, daarom raden wij voor buitengebruik altijd inox van het type 316 aan Structuur: wijzigt bijvoorbeeld door hoge verhitting de structuur van het materiaal, kan dit leiden tot vermindering van de corrosieweerstand De omgeving: een plaat in rvs304 zal in de regel niet corroderen in een keukenomgeving, maar wel buiten in de zeelucht Vervuiling: verontreinigingen van het metaal kunnen corrosievorming tot gevolg hebben. Denken we aan verontreiging door ijzerdeeltjes, maar tevens aan verontreinigingslagen waardoor het inox niet meer in contact kan komen met de zuurstof, zodat de passivatielaag zich niet kan vormen De oppervlakteruwheid: hangt opnieuw wat samen met het vorige punt. Des te ruwer, des te gemakkelijker vervuiling zich kan vastzetten en dus des te groter kans op corrosie Karine